چه کسی باید هزینه تعمیرات آپارتمان را پرداخت کند؟
هزینه تعمیرات آپارتمان از آن دسته موضوعاتی است که همیشه بر سر آن بحثهای فراوانی است. اما به راستی این بحث و جدلها از کجا نشات میگیرد؟ چرا باید بر سر چنین مسائلی اختلافات فراوانی وجود داشته باشد؟ تمام نکات و موارد مرتبط با تعمیر مشاعات و هزینههای آن در قانون آمده است. در این میان بیتوجهی به این مسائل و یا شاید عدم اطلاع از این قوانین است که کار را برای مدیران آپارتمان، مالکان و مستاجران دشوار میکند.
افزون بر این، جمعآوری هزینههای مشترک نیز خود معضل دیگری است. یعنی حتی اگر توافق بر سر پرداخت هزینه تعمیرات آپارتمان نیز صورت گیرد، مدیر ساختمان همچنان وظیفه دشواری در جمعآوری مبالغ مذکور دارد.
اکنون به کمک اپلیکیشنهای مدیریت ساختمان، میتوان هزینه مربوط به تمام موارد را مشخص و پرداخت کرد. اپلیکیشن آی بیل دینگ به مدیران و ساکنان ساختمان اجازه میدهد تا با شفافیت هرچه تمامتر، تمام هزینهها و مبالغ پرداختی را مدیریت و بایگانی کنند. اما اگر برخی از پرداخت هزینههای خود ممانعت ورزند، چه اتفاقی خواهد افتاد؟ پاسخ خود را در ادامه این مطلب خواهید یافت.
هزینه تعمیرات آپارتمان شامل چه مواردی است؟
اجازه بدهید ابتدا نگاهی کوتاه به مواردی داشته باشیم که ممکن است در یک آپارتمان نیازمند تعمیر باشند. از آنجا که هزینه تعمیرات آپارتمان ممکن است شامل بخشها و مثالهای زیادی شود، تنها به چند عنوان کلی اشاره میکنیم. بر این اساس اگر مشکلی برای شما پیش آمده است، میتوانید طبق دستهبندی که در ادامه خواهید دید، متوجه شوید که تعمیرات شما جزو کدامیک از موارد است. در نتیجه درمییابید که مسئولیت پرداخت هزینه تعمیرات آپارتمان بر عهده کیست.
تعمیراتی که ممکن است در یک آپارتمان انجام شوند، یا تعمیرات اساسی و کلی هستند و یا به مواردی جزئی و نه چندان هزینهبر مربوط میشوند. بر این اساس میتوانیم تعمیرات را به دو دسته تعمیرات اساسی و عمده و همچنین تعمیرات جزئی تقسیمبندی کنیم.
تعمیرات اساسی ساختمان
در این دسته مسائلی قرار میگیرند که هم زحمت و هم هزینه زیادی میطلبند. این دسته از تعمیرات هزینهبر هم هستند و معمولا تعمیر مشاعات در این بخش قرار میگیرند. دقت کنید که نمیتوان چنین تعمیراتی را پشتگوش انداخت و آنها را به آینده موکول کرد. چرا که بیتوجهی به این مسائل، زندگی را مختل خواهد کرد. شما هرگز نمیتوانید در خانهای که لولهکشی آن مشکل دارد زندگی کنید. آیا میتوانید با مشکلات سیمکشی برق کنار بیایید؟ آیا دست روی دست میگذارید تا تمام وسایل برقیتان بسوزد؟! پس منطقیتر آن است که تمام مشکلات را به اطلاع مالک و مدیر ساختمان برسانید.
- تعمیرات مرتبط با بنا شامل دیوارها، حیاط، پشتبام، سقف، در و پنجره و مواردی از این دست
- تعمیرات مرتبط با مشکلات لولهکشی آب و گاز و فاضلاب
- تعمیر تاسیسات گرمایشی و سرمایشی
- تعمیرات مربوط به سیمکشی برق
- تعمیرات آسانسور و درب ورودی و درب پارکینگ
- رنگآمیزی و جلوه ظاهری ساختمان
و مواردی از این دست، همگی در دسته تعمیرات مهم و کلی ساختمان قرار میگیرند.
تعمیرات جزئی ساختمان
این تعمیرات همانگونه که از نامشان مشخص است به موارد جزئیتر اشاره دارند. مسائلی مانند:
- تعمیرات مربوط به تعویض لامپ و شیرهای آب
- تعویض پوشال کولر
- تعمیرات مختصر قفل در و یا توریهای و دستگیرههای پنجره
همگی جزو تعمیرات کوچکتر دستهبندی میشوند.
نیازی به اشاره به موارد جزئیتر نیست. با همین چند مثال میتوانید مشخص کنید که تعمیرات ساختمان شما در کدام دسته قرار میگیرد. به همین ترتیب میتوانید بفهمید مسئول پرداخت هزینه تعمیرات آپارتمان چه کسی خواهد بود.
به طور کلی اگر تعمیرات مربوط به دسته اول باشند، مالک یا موجر موظف به پرداخت هزینه خواهد بود. اما هزینه تعمیرات آپارتمان در موارد جزئی بر عهده مستاجر و ساکن فعلی ملک است.
عدم پرداخت هزینه تعمیرات آپارتمان از جانب مالک یا مستاجر
اصلا عجیب نیست که پس از مشخص شدن اینکه چه کسی باید هزینه تعمیرات آپارتمان را پرداخت کند، باز هم یکی از طرفین زیر بار نرود. به هر حال زمانی که پای پرداخت مبالغی در میان است، چنین مشکلاتی نیز بروز پیدا میکنند. اما اگر مالک یا مستاجر از پرداخت هزینه ممانعت کنند چه اتفاقی خواهد افتاد؟ در این صورت هر یک از طرفین میتوانند موضوع را از جانب مراجع قضایی پیگیری کنند. البته بهتر آن است که طرفین ابتدا به صورت توافقی مشکلات را حل کنند و درگیر پروسههای طولانی قضایی نشوند. اما اگر توافقی حاصل نشود، هیچ راهحلی بهتر از مراجعه به قانون وجود ندارد.
در این میان مدیر ساختمان میتواند نقش پررنگی در حلوفصل اختلافاتی اینچنین داشته باشد. از آنجا که وظیفه مدیر ساختمان توجه به ملک و حفظ سلامت و امنیت آن است، او میتواند در مواردی نظیر تعمیر مشاعات اقدامات لازم را انجام دهد و سهم هر یک از ساکنین را نیز مشخص کند. ساکنین نیز موظف به پرداخت هزینهها هستند و همانگونه که بیان کردیم، در صورت عدم پرداخت، با آنها برخورد خواهد شد.
با وجود اپلیکیشن مدیریت ساختمان آی بیل دینگ دیگر هیچ بهانهای برای عدم پرداخت هزینه وجود نخواهد داشت. منظور مشکلاتی مانند عدم وجود پول نقد در منزل و یا خراب بودن دستگاه عابر بانک و مسائلی از این قبیل است. در این اپلیکیشن، به راحتی میتوان هزینهها را از بخش مربوطه پرداخت و بدهی خود را تسویه کرد.
سخن پایانی
با وجود تمام مواردی که حتی در قانون نیز به صراحت اعلام شده است، باز هم بدون شک شاهد مشکلات فراوانی در خصوص تعمیر مشاعات و هزینه آن و همچنین سایر موارد مربوط به هزینه تعمیرات آپارتمان خواهیم بود.
بارها در مورد فرهنگ آپارتماننشینی حرف زدهایم. دفعات زیادی به این موضوع اشاره کردهایم که با رعایت حق و حقوق دیگران زندگی آرامتری را هم برای خود و هم برای دیگران رقم خواهیم زد.
در این میان چه بهتر آنکه مشکلات موجود در آپارتمان را زودتر شناسایی و حل کنیم. مالکان نباید با بیفکری مستاجر را تحت فشار قرار دهند و از پرداخت هزینههایی که به آنها مربوط است شانه خالی کنند. مستاجران نیز لازم است پیش از سکونت در یک ملک، تمام جوانب آن را بررسی کنند و از سالم بودن تاسیسات و لولهکشی و سیمکشی برق و مواردی از این دست مطمئن شوند.
همچنین بهتر است توافقات لازم را در قولنامه درج کرد. به این ترتیب بیشتر موارد احتمالی در مورد هزینه تعمیرات آپارتمان در اجارهنامه قید خواهد شد و مالک و مستاجر موظف هستند بر اساس توافقات انجام شده، اقدامات لازم را انجام دهند. پس اگر طرفین تمام احتمالات ممکن را از قبل انجام داده باشند، کمتر شاهد بروز اختلافات در ساختمانها خواهیم بود. سایر مواردی که در قولنامه قید نشدهاند نیز قابل بررسی هستند. طرفین میتوانند در مورد این مسائل بحث کنند و به توافق برسند. در غیر این صورت نیز میتوانند با مراجعه به مراجع قضایی مشکلات خود را حل کنند.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!